Cursa Atlètica

44a edició · 29 de juliol de 2023

CLASSIFICACIÓ

DESCRIPCIÓ

El Club Atlètic Espluguí ja fa 42 anys que organitza la Cursa Atlètica de l’Espluga.

Malauradament l’any passat degut a la pandèmia de la Covid19 i altres problemes aliens al club, no vam poder celebrar la 43a edició d’aquesta cursa. Així que aquest any emprenem, amb moltes ganes, l’organització  d’aquest esdeveniment.

La nostra Cursa és una prova d’atletisme popular, però amb un caire singular, com diu en Sebas Guim en el seu llibre “LES 100 CURSES QUE HAS DE FER ALGUNA VEGADA A LA VIDA” té un encant especial, doncs transcorre en un ambient de Festa Major, i per l’entorn del Monestir de Poblet i les muntanyes de Prades.

La data serà el dissabte dia 29 de juliol de 2023 a les 7 de la tarda i com sempre, coincideix amb el dissabte de la Festa Major del nostre poble.

Com ja venim fent fa anys s’organitzaran dues curses la de 15 km i la de 5 km. Per tal de donar un servei adequat a tots i totes les paricipants es limitarà a 350 participants entre les dues curses.

Les inscripcions estaran obertes a partir del dia 15 de maig a la web www.web.caesplugui.cat i es tancaran a les 12 de la nit del dia 23 de juliol.

El preu de les curses per socis i sòcies del club són 10 € i pels no socis 17 €. Amb el pagament de la inscripció l’atleta tindrà la tradicional bossa amb una samarreta tècnica i altres productes típics el nostre poble.

Si es fa la inscripció abans del 15 de juny podràs personalitzar el teu dorsal, i et podrem garantir la talla de la samarreta.

Us recordem que el dia de la cursa NO es faran inscripcions presencials.

Com ja sabeu la cursa de 5 km es va organitzar per obrir la cursa de l’Espluga a atletes, famílies i persones de tots els nivells i totes les diversitats. L’esplugiuna Noe Gaya ha demostrat any rere any que l’esport no té límits, i gràcies a l’esperit de superació tothom hi té cabuda.

Aquest any t’esperem a la 43a Cursa de L’Espluga. Una de les més antigues de Catalunya!

HISTÒRIA

La cursa de l’Espluga s’inicià l’any 1978, amb els primers ajuntaments democràtics. Un grup de joves del poble,  que editaven El Clam, una revista en Català i ”revolucionària” , la van incloure dins la Festa Major,  sota el lema “Per una Festa Major Popular”, és per això que la cursa neix com “Cursa Popular de l’Espluga”.

A les primeres edicions, el recorregut era pels carrers del poble i la distància rondava els 5 quilòmetres. Sobre els i les participants, no superaven els 40 o 50, tothom eren de l’Espluga i pobles del voltant.

Després dels primers anys de consolidació es dóna un pas important amb la incorporació d’en Josep Maria Pons al capdavant de l’organització: s’amplia i estabilitza el recorregut: la sortida i l’arribada es fan a la Plaça de l’Església i la distància passa a ser de 15 quilòmetres justos i ben mesurats, s’incorpora la cursa al campionat organitzat per Marató Catalunya i tot això fa augmentar la participació que es situa entre 150 i 200 amb participants de tot Catalunya.

Més endavant cap el any 1986 s’incorpora nova gent a l’organització, i la cursa va augmentant en participants, la sortida i l’arribada es traslladen fins el davant el Casal, i el recorregut es consolida en el 15 quilòmetres, ara ja mesurats i certificats per l’AIMS (Associació Internacional de Maratons), s’inclou en el recorregut l’entrada a Poblet per tal de fer la cursa més distreta i atractiva,  i es segueix formant part de la Copa Catalana de Fons.

El 1994 s’incorporen a la cursa els avenços informàtics, les classificacions ja es feien mitjançant programes informàtics.  Al 1997 s’incorpora el sistema “championchip”, un xip electrònic posat a la sabatilla de cada participant fa que, quan passi pel damunt de una catifa de “tartan”, posada tant a la sortida, com a la arribada, es posi en marxa o s’aturi el cronòmetre individualment. La col·locació de la catifa a mig recorregut permet el fer controls de pas per evitar els malentesos. Tot això permet enllestir les classificacions ràpidament i que els i les corredores coneguin la seva marca pocs moments després d’haver acabat.  La Cursa de l’Espluga és pionera a Catalunya en aquest sistema de mesurar el temps i fou la segona cursa de casa nostra que ho va implantar, darrera de Marató Catalunya.

Per tothom que participa a la cursa, que han passat dels 50 a més de 500 persones inscrites al llarg d’aquests anys, és tot un repte acabar-la i millorar els registres dels anys anteriors. Tot i la duresa de la prova, a finals de juliol o principis d’agost, amb molta calor i un recorregut de pujada fins al quilòmetre 8’5, els corredors i les corredores son fidels gràcies a una molt bona organització que fa possible que cada any hi hagi un nombre d’atletes que repeteixen i que conviden a les seves amistats a participar-hi.

L’any 2015 s’afegeix una nova modalitat de cursa, una més petita de 5 km, on hi participa una Espluguina una diversitat funcional, va amb una cadira  adaptada per córrer. Molts espluguins i espluguines i gent coneguda l’acompanyen en el transport durant el recorregut. El projecte de la Noe Gaya s’anomena “sempre endavant” i es posa també el nom a les samarretes així com el logotip creat per ella mateixa. 

Actualment la cursa és organitzada per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i el Club Atlètic Espluguí és l’encarregat de portar el lideratge per tal que la cursa sigui un èxit. Així doncs, el dia de l’esdeveniment hi participen desinteressadament, unes 150 persones del municipi entre els avituallaments, els controls, la preparació de l’arribada i la sortida, la confecció de les bosses amb els records, l’entrega de premis,  els vestidors i el guardar-roba, la realització de les classificacions, l’atenció diversa als i a les atletes, el marcatge del circuit i l’entrega de premis, … i tantes altres petites qüestions que surten en un esdeveniment tant multitudinari. 

Així doncs, la i després de 43 edicions la “Cursa de l’Espluga” és una de les més prestigioses de Catalunya.  

COL·LABORADORS